Blogg

Nyhet
Kaffe
Frukost
Erbjudande
Kakor
Katalog
Kunskap
Recept
Specialkaffe
Te
Sommarsmak
Kaffemaskin
Kylda drycker
Läsk
Leveranser
Service
Stockholm
Barista Corner
Jul
SMAK-klubben
Certifiering
Vattenkylare
Trender
Påsk
Food Corner by HGM
Tävling
Jobba hos oss
Omtanke

Lista efter år

tepåse.jpg

En liten guide till testunden

Men te är på frammarsch, inte minst grönt te som uppmärksammats i många studior för sina hälsosamma egenskaper. Te innehåller koffein, men inte i  samma mängd som kaffe. För varje kopp kaffe kan man dricka fyra till fem koppar te och få i sig samma mängd koffein. Helt koffeinfria är rooibos och olika örtteer.

Grönt te. Ojästa teblad. Vid tillverkningen placeras tebladen hastigt i 100-gradiga ugnar. De enzym som orsakar jäsningen förstörs och teet förblir grönt. Gröna teer ska bryggas i 70-80-gradigt vatten. Tumregeln är "för varmt att hålla, men inte så du bränner dig". De flesta gröna teer passar att brygga minst två gånger.

Vitt te. Ett exklusivt, naturligt te. Är egentligen ett "grönt" te, det vill säg ojästa teblad. Knopparna, och ibland även några blad, plockas och torkas, utan att hettas upp. Teet blir nästan helt ofärgat. Bryggs som grönt te, men låt gärna dra lite längre, upp till 10 minuter.

Oolong-te. Oolong är ett halvjäst te som blandar den friska, naturliga smaken från gröna teer och fylligheten från de svarta. Oolong-teer finns i olika oxideringsgrad, från lättjästa till nästan lika kraftiga som svarta. Oolong-te anses passa bra som dryck till mat. Vattentemperaturen ska ligga mellan grönt och svart te, runt 85 grader.

Svart te. Fulljästa teblad. Bladen får ligga och vissna för att fuktigheten ska minska. Därefter rullas bladen för att frigöra enzymer, som när de reagerar med luften startar jäsningsprocessen som sedan tar vid. Svart te kräver riktigt hett vatten, strax under kokpunkten, runt 95 grader.

Rött te. Rooibos kallas rött te men är egentligen ett örtte. Något släktskap med tebusken finns inte och därmed innehåller inte heller teet koffein. Rooibosbusken växer bara i Sydafrika. Rooiboste kan dra länge utan att bli beskt.

 Kategoriserat under: