Blogg

Nyhet
Kaffe
Frukost
Erbjudande
Kakor
Katalog
Kunskap
Recept
Specialkaffe
Te
Sommarsmak
Kaffemaskin
Kylda drycker
Läsk
Leveranser
Service
Stockholm
Barista Corner
Jul
SMAK-klubben
Certifiering
Vattenkylare
Trender
Påsk
Food Corner by HGM
Tävling
Jobba hos oss
Omtanke

Lista efter år

kaffebonor080430-34.jpg

HGMs Bönologi - del 5

Kaffe är beroendeframkallande. När vi dricker kaffe tar koffeinet adenosinets plats och lurar kroppen att bli pigg. Cellerna kommer ihåg detta och bildar fler receptorer. Snart har vi utvecklat ett beroende, ett milt sådant. Om man slutar med koffein kan man känna abstinenssymptom som huvudvärk, irritation och sömnighet. De försvinner i regel på två till fyra dagar. En kopp filterkaffe (125 milliliter) innehåller mellan 50 och 150 milligram koffein och en enkel espresso 30-50 milligram. Koffein är en av 800 organiska föreningar som finns i kaffebönan. En stor del av dessa försvinner vid rostningen.

Om du dricker för mycket kaffe kan man känna rastlöshet, irritation och få ångestkänslor. Att få svårt att sova är också en av kaffets bieffekter. En kopiös mängd kaffe som tio koppar på raken kan ge rena förgiftningseffekter med feber, kräkningar, frossa och förvirring.

En orostad böna består av:

11% vatten, 12% fett, 12% råprotein, 7% socker, 1% dextriner, 9% tanniner, 21% ickenitrösa substanser, 21% cellulosa, 4% oorganiska salter, 1% övriga ämnen. Endast 1-2% utgörs av koffein.

Källa: Kaffe Kaffe KaffeKategoriserat under: