Blogg

Nyhet
Kaffe
Frukost
Erbjudande
Kakor
Katalog
Kunskap
Recept
Specialkaffe
Te
Sommarsmak
Kaffemaskin
Kylda drycker
Läsk
Leveranser
Service
Stockholm
Barista Corner
Jul
SMAK-klubben
Certifiering
Vattenkylare
Trender
Påsk
Food Corner by HGM
Tävling
Jobba hos oss
Omtanke

Lista efter år

kaffebonor080430-34.jpg

HGMs Bönologi - del 8

Etiopisk kaffe. Kaffeceremonin börjar med att bönorna rostas över en koleld, med alla gäster närvarande i rummet. När bönorna är färdigrostade vandrar den lilla metallpannan med bönorna runt bland gästerna så att alla får en doft av rostningen innan bönorna ska stötas och kryddas i trämorteln. Det stötta kaffepulvret hälls mer i det typiska runda lerkruset som heter jebenah, där det får koka upp.

Man får inte ha bråttom. Det går absolut inte an att hälla i sig en kopp och säga adjö. Först ska lerkruset tömmas en gång, vilket kan ta sin tid i de små öronlösa porslinskopparna. Den första rundan kallas abol. Därefter fylls kruset på med mer vatten och det får koka upp på nytt. Denna andra kafferunda kallas för huletenya. Proceduren upprepas en tredje omgång som kallas sostenya. Under tiden avhandlar man det senaste medan rökelsen mjukt bäddar in rummet och de traditionsenliga popcornen serveras.

Arabiskt kaffe. Det arabiska kaffet har sitt släktskap med det etiopiska och kom till arabvärlden via Jemen, vars hamnstad Mocca har gett namn till ett kvalitetsbegrepp. Det finns egentligen två varianter inom den arabiska kaffetraditionen, den vanliga och beduinkaffet. Beduinkaffet, som rostas från gröna bönor, är väldigt koncentrerat, starkt, bittert och utan socker. I det mer vanliga arabiska kaffet låter många blanda i kardemumma tillsammans med bönorna innan det mals. Kaffet hälls i en hög panna med långt skaft som står på elden eller en platta. När det kokade kaffet plötsligt slutar att skumma och bubblar stilla och klart är det tecken på att det är dags att ta det åt sidan för att klarna innan det bjuds.

Kaffet serveras som i Etiopien i små öronlösa koppar och ska svepas i tre klunkar. Det första för vänskapen, den andra för fred och säkerhet och den tredje för att den grupp ni utgör ska kämpa väl tillsammans. Och så länge du inte skakar din kopp fortsätter värden att fylla på den.

Italienskt. Med de nya espressomaskinerna från 1946 kunde espresson få sin karakteristiska crema, det ljusa, mjuka skummet ovanpå den svarta drycken. Hur bönorna mals är viktigt om espresson ska bli perfekt - varken för grovt eller för fint. Kopparna ska självklart vara förvärmda. I Italien kan du lika gärna få den perfekta espresson på en liten lokal bar för fem kronor, som på de kända anrika kaféerna som Caffè Greco vid Spanska trappan i Rom eller lyxiga Caffè Cova på Via Montenapoleone i Milano.

Espresson ska drickas stående, gärna i ett svep. Kanske på språng på väg till jobbet - ordet espresso betyder ju "snabb" - men lika gärna i lugnt samspråk med andra vid bardisken.

Espresson dricks från morgon till kväll i Italien, men smakar extra bra fram på eftermiddagen och efter maten. Att göra som många turister och dricka en mäktig, mjölkrik cappuccino efter en måltid skulle en italienare aldrig drömma om. Man får dock alltid socker till och ibland en biscotti eller en chokladbit.

Espresson dricks inte bara på barerna, utan också i de italienska hemmen. Många har små espressomaskiner hemma även om den klassiska mochabryggaren som ställs på spisen är den vanligaste. Sedan blir det många små koppar vid köksbordet, gärna med rejält med socker i.

USA. Det är märkligt hur välgörande en mugg iskaffe kan kännas sekunden innan man tror värmen slutligen lyckats knäcka en. Eller att räddas till livet av en stor varm frigolitmugg med svagt kaffe, vars värme sprids genom fingrarna och vidare ut i systemet tills man är övertygad om att man ska överleva.

I Sverige pratar men ibland lite nedlåtande om det amerikanska kaffeblasket. Men eftersom USA kännetecknas av sitt stora utbud så finns det ett kaffe för varje smakpreferens, åtminstone i storstäderna. Där kan du gå in i din lokala delikatessbutik och välja mellan ett stort urval nyrostade bönor. Men du kan också gå på ett klassiskt amerikanskt kafé - ett sånt där som förekommer i så många filmer - och bli serverad ett kaffe som är för svagt för vår skandinaviska smak.

USA domineras stort av kaffekedjan Starbucks. På Mantahhan finns det inte vara ett utan ibland flera Starbucks i varje kvarter. Här framgår också den amerikanska kaffekulturen allra tydligast. Det ska vara mycket och det ska vara sött. Coffee Mocha, Caramel, Chocolate Brownie och Mocha Coconut är några exempel på söta och varma kaffedrinkar. På sommaren är iskaffe den stora drycken. På Starbucks finns en egen avdelning för kallt kaffe, "Starbucks on ice".

En sak har alla dessa varianter gemensam, storleken. Du som väljer den minsta varianten i New York får en mugg som är ungefär lika stor eller till och med större än den största kaffemuggen i Sverige. Och du vill ha mer...

 

Källa: Kaffe Kaffe KaffeKategoriserat under: