Blogg

Nyhet
Kaffe
Frukost
Erbjudande
Kakor
Katalog
Kunskap
Recept
Specialkaffe
Te
Sommarsmak
Kaffemaskin
Kylda drycker
Läsk
Leveranser
Service
Stockholm
Barista Corner
Jul
SMAK-klubben
Certifiering
Vattenkylare
Trender
Påsk
Food Corner by HGM
Tävling
Jobba hos oss
Omtanke

Lista efter år

kaffebonor080430-34.jpg

HGMs Bönologi - del 9

Banda 50 gram socker och 1 gram kanel i ett plaströr som är noga förslutet. Håll för näsan ordentligt, gärna med en klämma, och smaka på blandningen. Det smakar garanterat bara socker. Ta bort klämman från näsan och prova igen. Nu exploderar kanelaromerna och det hela smakar helt annorlunda.

Smaker får du alltså via munnen och aromer via näsan. Båda är lika viktiga för upplevelsen.

Det är nu inte bara smaklökarna som avgör hur du tycker att något smakar. Ditt humör, miljön, stämningen och dina sinnens hela upplevelse av var du befinner dig spelar en avgörande roll för hur du tycker att det du äter och dricker smakar. Detta innebär att nästa gång du äter eller dricker samma sak någon annanstans kan smakupplevelsen vara en annan än förra gången. Smaken har också på ett förunderligt sätt en direktkoppling till minnet. Vem har inte med välbehag förflyttats decennier tillbaka i tiden till farmors hemgjorda hallonsaft?

De snabba doftupplevelserna bakåt i tiden har att göra med att smaker och dofter via näsan aldrig passerar hjärnan utan går direkt till vårt primitiva autonoma system. Andra sinnen, som syn och hörsel, tolkas först av hjärnan innan vi blir varse dem - en process som tar lite längre tid.

Även om vi har individuell smak är det de fem grundsmakerna som är avgörande för oss alla. För att hitta bra kombinationer mellan mat och dryck bör man se lite bortom vad som ligger på tallriken. Det finns till exempel mer socker i grönsaker, tomatketchup och teriyakisåser än vad många tänker på. Detta är viktigt att förstå när du väljer dryck. Kaffe, som har en viss bitterhet och syra, kombineras sällan med något ätbart i många länder. Att bjuda på en kaka till kaffet är en till stor del svensk företeelse. Det vanliga i andra länder är att först bli serverad dessert och eventuell frukt med tillhörande drycker, och till sista kommer kaffet i ensamt majestät för att avrunda middagen.

Källa: Kaffe Kaffe KaffeKategoriserat under: