Blogg

Nyhet
Kaffe
Frukost
Erbjudande
Kakor
Katalog
Kunskap
Recept
Specialkaffe
Te
Sommarsmak
Kaffemaskin
Kylda drycker
Läsk
Leveranser
Service
Stockholm
Barista Corner
Jul
SMAK-klubben
Certifiering
Vattenkylare
Trender
Påsk
Food Corner by HGM
Tävling
Jobba hos oss
Omtanke

Lista efter år

coffee-719636_1920.jpg

Kaffe gör dig yngre

Din ålder är inte alltid den du tror. Din kropp kan biologiskt vara flera år yngre – eller äldre – än din kronologiska ålder. Nu kan ett blodprov avslöja sanningen om din ålder och om du åldras i förtid. Forskare vid Uppsala universitet har funnit att man  kan fastställa åldern hos en människa genom att i blodet mäta halten av 77 proteinmarkörer för cancer och hjärtkärlsjukdom.

– I blodet simmar det omkring tusen olika typer av proteiner som kan komma från olika delar av kroppen och en del av dem används som biomarkörer för hjärtkärlsjukdom och cancer, säger Stefan Enroth, docent i beräkningsbiologi vid Uppsala universitet. 

Forskarna upptäckte att många proteinmarkörer korrelerar mot åldern så att man får ökad mängd med stigande ålder. Men forskarna fann mer än så.

– Genom att analysera proteinerna i blodet kan man inte bara beräkna en individs ålder, utan även vikt, längd och höftomkrets, säger Stefan Enroth.

Forskarna undersökte också vilken inverkan olika livsstilsmarkörer har på den förutsagda åldern. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsfaktorer som påskyndar kroppens biologiska åldrande medan andra motverkar det. Kaffe och fet fisk kan göra dig mellan 1,5 och 5,6  år yngre beroende på hur ofta du intar dessa livsmedel.

Men de olika resultaten ska inte övertolkas, påpekar Stefan Enroth, eftersom det finns en samvariation mellan olika livsstilsfaktorer. Den som dricker mycket läsk äter också vanligen mer pizza och pommes, vilket påverkar hälsan negativt.

– Så man får se till hela livsstilen. Just läsken kan användas som en markör för livsstil, säger han.

I studien ingick 976 personer i åldrarna 14-90 i Karesuando och Soppero i Norrbotten. Studien ingår i Northern Swedish Population Health study, som är en del av ett omfattande europeiskt samarbete sedan tio år där man jämför hur olika specifika dieter i Europa påverkar hälsan. Studien publicerades i open acess-tidskriften Scientific Reports i december.

Proteinprofilen kan enligt forskarna även användas inom kriminaltekniska utredningar för att skapa en "fantombild" av en gärningsman med grundläggande kroppsdrag som längd och vikt, utifrån en torkad blodfläck från en brottsplats.

Läs mer på uu.se

Källa: aftonbladet.seKategoriserat under: